26 Mayıs 2009 Salı

AVRUPANIN 1 NUMARALI KUPASI SAHIBINI BULUYOR


Barcelona ile Manchester United arasında Roma'da oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde, iki takımın en büyük kozları Arjantinli Lionel Messi ile Portekizli Cristiano Ronaldo olacak.

FIFA Yılın Futbolcusu seçiminde ilk iki sırayı alan Manchester Unitedlı Ronaldo ile Barcelonalı Messi, Avrupa'nın en büyük kupası için yarın kozlarını paylaşacak. Barcelona'nın Arjantinli yıldızı Messi, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde attığı 8 golle, ''Gol Krallığı'' sıralamasında birinci durumda bulunuyor. Messi, ayrıca yaptığı 5 asistle de takımının finale çıkmasında büyük pay sahibi olurken, asist sıralamasında da takım arkadaşı Xavi Fernandez ve Bayern Münih'in Fransız futbolcusu Frank Ribery'nin ardından 3. sırada yer alıyor. Lionel Messi, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde 11 maçta forma giyerken 837 dakika sahada kaldı. 9 kez maçlara ilk 11'de başlayan, 8'inde de sahada 90'ar dakika kalan Messi, 8 gol atıp, 5 asist yaptı ve sadece 1 sarı kart gördü.

RONALDO 4 GOL ATTI
Manchester United'da forma giyen Cristiano Ronaldo ise takımı adına Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon 4 gol attı. Berbatov ve Rooney ile birlikte Şampiyonlar Ligi'nde takımının en golcü futbolcusu olan Ronaldo, 32 şutla, ligin en çok şut atan futbolcusu oldu. Ronaldo da Messi gibi Şampiyonlar Ligi'nde 11 maçta görev alırken, 920 dakika sahada kaldı. 1 sarı kart gören Portekizli futbolcu, 10 maça ilk 11'de başladı, 9'unda 90 dakika sahada kaldı.

MANU'DA 20 YABANCI VAR
Şampiyonlar Ligi finalinde İspanya'nın Barcelona takımıyla karşılaşacak olan İngiltere'nin Manchester United takımının kadrosunda 20 yabancı futbolcu bulunuyor.
İngiliz ekibinde 4 futbolcuyla Brezilyalılar başı çekerken, 2'şer Portekizli, İtalyan ve İrlandalı, birer de Hollandalı, Polonyalı, Fransız, Sırp, Kuzey İrlandalı, Galli, Güney Koreli, İskoç, Bulgar ve Arjantinli oyuncu forma giyiyor.

EN GOLCÜLERİ
Manchester United'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü futbolcuları Cristiano Ronaldo, Dimitar Berbatov ve Wayne Rooney oldu. 3 futbolcu da takımlarına ''Kupa 1''de 4'er gol kazandırırken, Manchester United'ın finale kadar yükselmesinde büyük pay sahibi oldular. İngiliz ekibinin bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde attığı 18 golün 12'si bu üçlüden gelirken, diğer golleri ise Carlos Tevez (2), Ji-Sung Park, Ryan Giggs, John O'Shea ve Nemanja Vidic kaydetti.

YAŞ ORTALAMASI 24.93
Barcelona ile Roma'da dev finalde karşılaşacak olan Manchester United'ın kadrosunun yaş ortalaması 24.93. Manchester United takımının en yaşlı oyuncusu Hollandalı kaleci Edwin van der Sar. 38 yaşı ile takımın en yaşlı futbolcusu unvanını elinde bulunduran van der Sar, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 82. maçına çıkacak. 35 yaşında olan İskoç futbolcu Ryan Giggs ise Şampiyonlar Ligi'nde bugüne dek oynadığı 114 maçta 24 gol attı. 34 yaşındaki Paul Scholes ile Gary Neville de takımın tecrübeli futbolcuları olarak dikkat çekiyor. İngiliz takımının en genç futbolcuları ise 17 yaşındaki Federico Macheda ve Davide Petrucci ile 18 yaşında olan Rafael, Fabio ve Welbeck.
TAKIM KADROSU
Manchester United'ın takım kadrosu şöyle:
Kaleciler: Edwin van der Sar (Hollanda), Ben Foster, Tomasz Kuszczak (Polonya), Ben Amos.
Savunma: Gary Neville, Patrice Evra (Fransa), Rio Ferdinand, Wes Brown, Nemanja Vidic (Sırbistan), Fabio (Brezilya), Rafael (Brezilya), John O'Shea (İrlanda), Jonny Evans (Kuzey İrlanda), Richard Eckersley.
Orta saha: Anderson (Brezilya), Ryan Giggs (İskoçya), Ji-Sung Park (Güney Kore), Michael Carrick, Nani (Portekiz), Paul Scholes, Daniel Welbeck, Darren Fletcher (İskoçya), Darron Gibson (İrlanda), Rodrigo Possebon (Brezilya), Davide Petrucci (İtalya).
Forvet: Cristiano Ronaldo (Portekiz), Dimitar Berbatov (Bulgaristan), Wayne Rooney, Carlos Tevez (Arjantin), Federico Macheda (İtalya).

BARCA'NIN 371. SINAVI
Barcelona, Manchester United ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi finaliyle Avrupa kupalarındaki 371. maçına çıkacak. İspanyol ekibi, Avrupa kupalarında bugüne dek oynadığı 370 maçta 203 galibiyet, 85 beraberlik, 82 de yenilgi alırken, 709 gol attı, kalesinde de 374 gol gördü.
''Barca'', Şampiyonlar Ligi'nde ise yaptığı 133 maçta 73 galibiyet, 35 beraberlik, 25 de yenilgi elde etti. Katalan ekibi, Kupa 1'de 254 gol atıp, 140 gol yedi.

MÜZESİ KUPALARLA DOLU
Dünyanın en iyi kulüpleri arasında yer alan Barcelona'nın müzesinde çok sayıda kupa bulunuyor.
1991-92 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan Barcelona, 2005-06 sezonunda Şampiyonlar Ligi, 1978-79, 1981-82, 1988-89 ve 1996-97 sezonlarında Kupa Galipleri Kupası, 1992 ve 1997'de UEFA Süper Kupası, 1958, 1960 ve 1966'da da Fuar Şehirleri kupalarını müzesine götürdü.
LİGİNDE ŞAMPİYON OLDU
Barcelona, İspanya'da bu sezon lig şampiyonluğu ve Kral Kupası'nı kazanırken, 3. kupayı da müzesine götürmek için Şampiyonlar Ligi finaline çıkacak. Barcelona, İspanya'da 19 lig, 25 ulusal kupa, 2 ulusal lig kupası, 7 de ulusal süper kupa elde etti.

ÜÇ FUTBOLCU CEZALI
Barcelona ile Manchester United arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde, 3 futbolcu kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecek. Barcelona'da 2, Manchester United'da ise 1 futbolcu, sarı ve kırmızı kart cezaları olduğu için dev finalde forma giymekten mahrum kalacak. Barcelona'da, Chelsea ile oynanan yarı final rövanş maçında kırmızı kart gören Eric Abidal ile sarı kart görüp cezalı duruma düşen Daniel Alves, Manchester United karşısında takımlarını yalnız bırakacak. Manchester United'da ise Arsenal ile yapılan yarı final rövanşında kırmızı kartla cezalandırılan Darren Fletcher, takımdaki yerini alamayacak.