31 Mart 2009 Salı

SCHALKEDE NELER OLUYOR


2003-04 sezonunu Schalke 04 yedinci sırada bitirdi Bundesliga'da. Teknik direktör Jupp Heynckes bir sonraki sezonun başında görevinden ayrıldı. Koltuğa bugünkü Hoffenheim mucizesini yaratan adam Ralf Rangnick getirildi. Rangnick Schalke'deki ilk sezonunda son iki sezondur yedincilik koltuğunda oturan takımını lig ikinciliğine taşıdı ve Almanya Kupası'nda final oynattı. Her iki maratonda da Beyern'in arkasında kaldılar. 2005-2006 sezonunda takım Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe ile aynı gruptaydı. Sarı-lacivertlilerle 19 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde oynayacakları maçlarlar aynı dönemde Almanya Kupası'nda Eintracht Frankfurt önüne çıktılar Gelsenkirchen'de. 6-0 mağlup olarak tüm Almanya'yı ve hafiften Türkiye'yi şoke ettiler. O günleri hatırlıyorum, insanlar Schalke'nin ikinci takımıyla maça çıktığını öne sürüyordu. Tabi hadise böyle değildi, o maç Rangnick'in sonunu hazırlayan maçlardan birisi oldu ve Alman hoca kış tatili girmeden kovuldu. Rangnick'in asistanı Mirko Slomka aldı bayrağı. Ligi dördüncü sırada bitirerek UEFA Kupası vizesini ancak alabildiler. 2006-07 sezonu onlar açısından 3 yönlü bir devrime sahne oldu. 12 yıl boyunca kulübün formasını giyen Andreas Müller Genel Direktörlük görevine getirildi. Takım 9 Ekim 2006 tarihinde Rus petrol devi Gazprom ile 5,5 yılı kapsayan 125 milyon euroluk bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Fora reklamı, Gazprom'un diğer kulübü Zenit Petersburg ile işbirliği anlaşmaşları ve yeni ismiyle Veltins Arena'dan gelen gelirler derken kulüp maddi anlamda çok büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu atılım sahaya da yansıdı elbet. Schalke ligi sonuna kadar kovaladı ve son 2 haftaya lider girdi. Sondan bir önceki hafta Borussia Dortmund'a Westfalen'de 2-0 mağlup olarak şampiyonluğu Stuttgart'a hediye ettiler. 2007-08'de lig üçüncülüğüne razı oldular ama Nisan ayında Slomka'nın biletini kesip sezon bitene kadar eski oyuncuları Mike Büskens ve Hollandalı Youri Mulder'le yola devam ettiler. Moulder NOS televizyonundaki yorumculuğunu bırakıp Schalke'nin başına geçti ve sezonun kalan kısmında 5 galibiyet 1 beraberlik alarak Şampiyonlar Ligi vizesini alarak bitirmeyi başardılar.

2008-09'a batıdaki komşularında FC Twente ile bir devrim yaratan Fred Rutten'i takımın başına getirerek sezona başladılar. Rutten beraberinde Orlando Engelaar'ı da Gelsenkirchen'e getirdi. Son 3 sezonda ilk dörtten aşağıya düşmeyen takım Rangnick öncesi döneme döndü. Bu ayın başında Andreas Müller görevden alındı ve başkan Josef Schnusenberg yeni bir isim aramaya girişti. Sezon boyu orta sıralarda gezinen takımını bir türlü düzeltemeyen Rutten Hamburg'a 10 gün önce kendi evinde 2-1 kaybettiği maçla kendi sonunu da hazırlamış oldu. Zaten Müller'in gidişinden sonra ömrünün çok uzun olmayacağı biliniyordu. İlk aşamada plan asistanlar Buskens, Moulder ve Oliver Reck'in kalan 9 haftayı tamamlamasıydı. Ama dün gelen bir haber planları alt üst etti. Hırvat milli takımının hocası ve geleceğin en parlak teknik adam adaylarından Slaven Bilic'in Schalke'li yöneticilerle bağlantıda olduğu ve Alman kulübünün sezonu Hırvat teknik adamla bitirme yolunda görüşmeleri sürdürdüğü bildirildi. Yani Hiddink-Rusya-Chelsea üçgeninin bir benzeri Bundesliga'da olabilir. Zira çarşamba günkü Andorra maçından sonra Haziran ayına kadar Avrupa kıtasında eleme maçları oynanmayacak. Bilic'in Karlsruher'deki 3 yıllık kariyeri, Almancayı çok iyi konuşabilmesi ve motivasyon kabiiliyetinin Alman kulübünün yöneticilerini cezbettiği haberleri geliyor. Bilic ilk önce 2009 yılının sonunda dünya kupası elemeleri sona erdiğinde görevi bırakacağını açıklamış ancak daha sonra 2008 Nisan ayında sözleşmesini 2 yıl daha uzatmıştı.
Schalke ayrıca genel direktör pozisyonu için de arayışları sürdürüyor. Oliver Kahn ismi 1 aydır konuşuluyordu ama eski efsane kalecinin ismi artık gündemde değil. Şimdi listeye Chelsea'nin şef scout'u ve Roman Abramovich'in akıl hocalarından Hollanda'lı Frank Arnesen de eklendi. Arnesen'in kontratı 2010 yılında bitiyor.

Gazprom'un ateşlediği Gelsenkirchen'de önümüzdeki birkaç gün kulübün geleceğiyle ilgili çok önemli kararlar alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder